Casus 4 | Ondernemers van de binnenstad en de cargobike

Verbonden aan de teams:

Team “Een trap vooruit” & team “Big Team”

Centrale probleemstelling

Bezorgkosten van ondernemers vormen een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering. Corona heeft dit hele traject een duw in de rug gegeven

Deelvragen

Hoe kan de cargobike ingezet worden ter ondersteuning van deze ondernemers?
Hoe kunnen ondernemers als collectief de cargobike inzetten? (Collectieven = winkelstraten / winkelgebieden)
Hoe worden praktische zaken als stalling, aansprakelijkheid, pieken (reserveren?), aard van de producten die vervoerd kunnen worden, Food versus non-Food, kosten (lidmaatschap?) ingericht om het succes van de cargobike te bevorderen?

Algemene omschrijving

Introductie
Meer ruimte voor fietsers en voetgangers in de Groninger binnenstad. In een schone omgeving, zonder de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. Dát is wat de gemeente Groningen met de aanpak van de binnenstad wil bereiken. Het is hoognodig ook. We zien te vaak dat bestelbusjes voetpaden of zelfs straten blokkeren bij het laden en lossen. Of vrachtwagens in nauwe straten waardoor verkeersonveilige situaties voor voetgangers en fietsers ontstaan. En wat te denken van de geluidsoverlast en vervuilende uitstoot in onze binnenstad? Dat kan schoner, slimmer en vooral ook met minder vracht- en bestelauto’s. Om deze reden wordt er vanaf 2025 een zero-emissiezone ingesteld. Dat betekent: geen vrachtwagens, busjes of bestelauto’s meer op benzine of diesel, maar enkel voertuigen aangedreven op elektriciteit, waterstof of spierkracht.

De cargobike en bezorgkosten
Als alternatief voor de traditionele transportvoertuigen maken cargobikes een flinke opmars. De cargobike is schoon en neemt veel minder ruimte. Voor de bevoorrading van winkels en het leveren van producten aan klanten vormt de cargobike een uitstekende oplossing voor de ondernemers van de Groninger binnenstad. Dezelfde binnenstadondernemers hebben het echter al lastig genoeg. Klanten shoppen in grote mate online. Bezorgkosten van ondernemers vormen daarom een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering. Corona heeft dit hele traject een extra duw in de rug gegeven. Hoe kan de cargobike ingezet worden ter ondersteuning van deze ondernemers is dan ook de vraag?

Vraagstelling
De transitie naar alternatieve transportvoertuigen maakt dat ondernemers van de binnenstad anders tegen bezorging en bevoorrading aan moeten kijken.

  • Op welke wijze kan de cargobike ingezet worden om bezorgkosten van ondernemers te verlagen?
  • Op welke wijze kan de cargobike ingezet worden ten dienste van de consument die bij verschillende ondernemers shopt en met zijn auto geparkeerd staat op de P&R of in de parkeergarage in de stad?
  • Is het haalbaar cargobikes beschikbaar te stellen voor gebruik van consumenten die hebben geshopt in de binnenstad bij verschillende winkels en deze te plaatsen op strategische uitgiftepunten in de binnenstad?
  • Hoe kunnen ondernemers als collectief de cargobike inzetten? (Collectieven = winkelstraten / winkelgebieden)
  • Hoe worden praktische zaken als stalling, aansprakelijkheid, pieken (reserveren?), aard van de producten die vervoerd kunnen worden, Food versus non-Food, kosten (lidmaatschap?) ingericht om het succes van de cargobike te bevorderen?

Opdrachtgever

Groninger City Club

Deze vereniging is de belangenbehartiger van en voor ondernemers in de Groninger binnenstad.

Daarnaast kan contact gezocht worden met onderstaande ondernemers. Deze ondernemers zijn allen actief betrokken bij Warenhuis Groningen. Een initiatief van de Groningen City Club waarbij het fysieke winkelaanbod online zichtbaar wordt gemaakt. Onderstaande ondernemers hebben positieve ervaringen met dit platform en zetten ook in op lokale bezorging via fietskoeriers of door de inzet van eigen middelen. Alle ondernemers hebben een bericht ontvangen waarin de Cargobikathon is toegelicht met het verzoek mee te werken aan eventuele vragen die er zijn.

  • Pier Tjepkema – Laif & Nuver (06-10507857)
  • Kim Hoetjes – WirWar spellen (050-3148424)
  • Allard Steenbergen – Boekhandel Godert Walter (050-3122523)
  • Fokko Schepel – Kaldi Koffie & Thee (06-49755656)
  • urjen Smeenk – De Roemer (06-53438816)

Contactpersoon

Eric Bos
voorzitter@groningencityclub.nl
06 21 87 23 76