Casus 5 | Een lokale pakketleverancier in een concurrerende markt

Verbonden aan de teams:

Team “CasHesp”, team “De sterkste schakel” en “ORM-ORV2C”

Centrale probleemstelling

De lokale pakketdienst ondervindt sterke concurrentie van grotere leveranciers

Deelvragen

Hoe kan de lokale pakketdienst zichtbaar blijven in een sterk concurrerende markt?
Op welke wijze kan de lokale pakketdienst zijn kosten drukken en een aantrekkelijke prijs aanbieden?
Wij vragen ons af waar de grens zit waar de transportfiets efficiënter is dan bijvoorbeeld een elektrische bus
Kan de inzet van een fietstrailer (1m3) uitkomst bieden?

Algemene omschrijving

Introductie
Meer ruimte voor fietsers en voetgangers in de Groninger binnenstad. In een schone omgeving, zonder de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. Dát is wat de gemeente Groningen met de aanpak van de binnenstad wil bereiken. Het is hoognodig ook. We zien te vaak dat bestelbusjes voetpaden of zelfs straten blokkeren bij het laden en lossen. Of vrachtwagens in nauwe straten waardoor verkeersonveilige situaties voor voetgangers en fietsers ontstaan. En wat te denken van de geluidsoverlast en vervuilende uitstoot in onze binnenstad? Dat kan schoner, slimmer en vooral ook met minder vracht- en bestelauto’s. Om deze reden wordt er vanaf 2025 een zero-emissiezone ingesteld. Dat betekent: geen vrachtwagens, busjes of bestelauto’s meer op benzine of diesel, maar enkel voertuigen aangedreven op elektriciteit, waterstof of spierkracht.

De cargobike
Als alternatief voor de traditionele transportvoertuigen maken cargobikes een flinke opmars. De cargobike is schoon en neemt veel minder ruimte in. Voor de bevoorrading van winkels en het leveren van producten aan klanten vormt de cargobike daarom een uitstekende oplossing. De cargobike heeft echter niet dezelfde laadcapaciteit als een reguliere bezorgbus. Waar ligt hier de grens?

Stadlogistiek en Go-Fast
Stadlogistiek en Go-Fast zijn beide logistieke diensten met een eigen expertise. Stadlogistiek is expert in het vervoeren van grote goederen en de bijhorende handeling en opslag. Go-Fast zorgt middels fietslogistiek voor snelle en efficiënte distributie van producten in Groningen. Beide partijen hebben echter één gezamenlijk doel: een emissievrije logistieke dienst voor de stad Groningen. Het is de combinatie van kennis van klassieke logistiek, nieuwe software systemen en een progressieve aanpak die ervoor zorgen dat er een product ontstaan is dat past in de huidige tijdsgeest. Hierbij doelen wij op het realiseren van emissievrije stadslogistiek in 2025.

Wie doet wat?
Het consolidatiecentrum van Stadlogistiek is gevestigd aan de Rostockweg 5. Op deze locatie kan op grote schaal opgeslagen worden. Zowel tijdelijk als voor een langere periode. Ook de distributie van goederen kan door Stadlogistiek uitgevoerd worden. Daar waar de volumes kleiner zijn en de productie hoger, neem Go-Fast de distributie voor zijn rekening. Sinds juni 2020 is Go-Fast naast een expert in express-ritten, tevens actief als pakketdienst.

Vraagstelling
Stadlogistiek en Go-Fast runnen als onderdeel van de samenwerking een lokale pakketdienst. Dit betekend dat pakketten van lokale winkeliers binnen de stadsgrenzen via het consolidatiecentrum (hub) bezorgd worden. Dit middels het same-day delivery principe. Men kan tot 15.00 orders ontvangen met de garantie dat de klant deze dezelfde dag thuis heeft. Winkeliers hebben dus de keuze om lokale zendingen niet via een landelijke maar via een lokale partij te laten verlopen. Om te kunnen concurreren willen wij een aantrekkelijke prijs per pakket aanbieden. Hierbij is het logisch om zoveel mogelijk mee te kunnen nemen. Onze transportfietsen hebben echter snel hun capaciteitsgrens bereikt waardoor er een beperkte hoeveelheid pakketten mee kan.

Wij vragen ons af waar de grens zit waar de transportfiets efficiënter is dan bijvoorbeeld een elektrische bus. Ligt dit puur aan de hoeveelheid die mee kan of bijvoorbeeld ook aan andere factoren. Kan de inzet van een fietstrailer (1m3) misschien uitkomst bieden?

Opdrachtgever

Stadlogistiek | GO-FAST

Stadlogistiek en Go-Fast zijn beide logistieke diensten met een eigen expertise. Stadlogistiek is expert in het vervoeren van grote goederen en de bijhorende handeling en opslag. Go-Fast zorgt middels fietslogistiek voor snelle en efficiënte distributie van producten in Groningen.

Contactpersoon

Oscar Renken
info@stadlogistiek.nl
050 – 313 91 49